Református templom

A község büszkesége a 200 éves mműemlék református templom. Ezt bizonyítja a templom középső bolthajtásán, a mennyezeti csillár körül felirat: „Az Úrnak nevében az alap letétetett 1807. Felépült 1815. Ujítatott 186. Bíró János lelkész idején” Egyhajós, téglalap alaprajzú templom alaprajzú templom egy kis dombon épült, a falu keleti részén. A hajót 3-3 szegmensíves ablak világítja meg. A nyugati oldalon az előtért, amit a helyiek címteremnek hívnak. Az úrasztala kőből készült, a füzérdíszes, alsó részén olvasható évszám szerint 1819-ben készült. A szószék és szószékkoronája festett fa, 1822-ben készül. Tetején a falu címerében is látható jellegzetes ugró szarvas látható.

L19templom

 

belsőSzószék

urasztala

 

Zsidó temető

Zsidó temető

A község története szerint 1837-ben felekezet szerinti megosztás alapján 76 római katolikus, 34 görög katolikus, 219 izraelita és 1018 református élt a községben. Az itt elhunyt izraeliták sírjai találhatók a község köztemetőjének egy részében.

 zsidotemeto2Zsidótemeto1

Zsidó temető 3

 

Tájház

Egyedi csontkép kiállítással is büszkélkedhet községünk, melynek alkotója a néhai Tóth S. Alex, a csontkép készítés feltalálója. A művész képeihez állati csontokat használt, melyekből határtalan fantáziával készített különböző motívumokat és tájképeket. A képkiállításnak állandó helyszíne a Tájházban található, melyet 2004-ben avattak fel újra. A hagyomány szerint az ország első falumúzeuma éppen Kovácsvágáson jött létre az akkori refomátus lelkész Dr. Fürjész István és felesége gyűjtőmunkájának köszönhetően. Az akkori falumúzeum a háború miatt megszűnt, de az eredeti kiállítási anyag egy része 2004 óta újra megtekinthető.
119813639mami

T4T11

csonkepek

 

 

 

Kilátó

2014-ben 60 fő közfoglalkoztatott alkalmazásával megvalósult az elmúlt idők legjelentősebb turisztikai beruházása is: a János Vára hegytetőn 2015. május 1-jén Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter Úr által átadott 20 méter magas kilátótorony, amelyből gyönyörű rálátás nyílik a hegyközi falvakra. A torony közelében pihenőpadok, esőbeálló és tábori WC is szolgálja a fellátogatók kényelmét, lent a parkolónál pedig ugyancsak pihenőpadok és szalonnasütő hely teszik komfortosabbá a látogatást. A meredek emelkedőn való feljutást nagyban megkönnyíti a Kilátóra ráépülő közmunkaprogramban tavaly elkészített 1 050 db falépcső is. Nyári és őszi időszakokban a környező hegyek nem csak védett és ritka növényfajokkal várják a látogatókat, hanem gombászási lehetőséget is biztosítanak a vállalkozó kedvű turistáknak. A városi ember tehát, aki csendre, nyugalomra és a természet közelségére vágyik, a legmegfelelőbb helyre érkezik, ha idelátogat. Köszönhetően a Kék Túra útvonal közelségének, amely minden évben turisták százait vonzza a környékre, kijelenthetjük – ahogy azt már korában is említettük – hogy a Kilátó feltette Kovácsvágást a „turisták térképére”, hiszen sokan fáradságot nem kímélve kitérőként vágnak neki a hegyi utaknak, hogy megismerhessék, és a kilátó magasából megcsodálhassák eme páratlan szépségű vidéket.

Látkép 2kilátóskilátás 1

Hétvezér tér

Hétvezér tér

Kovácsvágás kiemelkedik a köztéri alkotások számával is, ezen belül is az országosan, sőt kijelenthetjük, hogy világviszonylatban is egyedülálló Hét Vezér térrel, ahol a páratlan szépségű környezetben a honfoglaló vezérek pajzsként ölelik körül a kőből formált és parkosított történelmi Magyarországot. A község fából faragott Címer Emlékműve sem kerülhetett volna méltóbb helyre, mint a trianoni Magyarországot őrző történelmi hősök, a Hét Vezér mellé. A maga nevében ez is egyedülálló alkotás, hiszen a történelmi Magyarország teljes területéről, Torontál vármegyétől egészen a Kárpátaljáig jellemző magyar-turáni díszítő ornamentika elemeit tartalmazza, melyeknek ilyen komplex együttese talán sehol sem látható máshoz az országban! Nem hiába oly’ kedvelt turistalátványosság ez a község szívében megelevenedő történelmi emlékpark!

L9L2


De folytatva a sort büszkélkedhetünk a templom udvarán az első bibliafordító, Károli Gáspár szobrával, a tájház udvarán a Európai Uniós csatlakozásnak emléket állító katonaszoborral, egy Trianon Emlékművel, a róluk elnevezett utcákban található Petőfi Sándor és Ady Endre szobraival, valamint a község határában lévő kéményesi pincesoron a 36 ásott pincét őrző „Tisztelet a Vincellérnek” szoborral.
vincellérkatonaszoborHN

PetofiHNL23

 

 

 

Kéményesi pincesor

 

A község határában lévő pincesoron 36 kézzel ásott pince helyezkedik el.

Önkormányzat

Kovácsvágás Községi Önkormányzat
3992 Kovácsvágás Fő utca 63.
  • +36/47/370-043
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Feladatellátás helye

Mikóházai Közös Önkormányzati Hivatal Kovácsvágási Kirendeltsége
3992 Kovácsvágás Fő utca 63.

Ide tartozó települések: Füzérradvány, Kovácsvágás, Vágáshuta

  • +36-47/370-043
  • email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.