Zemplén megye jellegzetes ételei

Gönci barackos gombóc

Hozzávalók (kb. 4 adag)

  • 1 kg krumpli (lisztes fajta) 

  • 2 db tojás

  • 30–35 dkg finomliszt (mennyi szükséges: tészta állagától függően)

  • Só ízlés szerint 

  • 20 db kisebb méretű sárgabarack (lehetőleg jó minőségű, lédús) 

  • 5 dkg vaj 

  • 5 dkg zsemlemorzsa 

  • Opcióként: fahéjas porcukor a szóráshoz 

Elkészítés

A krumplit héjában megfőzzük, majd megpucoljuk és áttörjük. 

Hagyjuk teljesen kihűlni. 

A kihűlt krumplit összekeverjük a tojásokkal, egy csipet sóval és fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, amíg tészta állagúvá válik – ügyelve, hogy ne legyen túl kemény. 

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk vagy kézzel formázzuk, majd olyan darabokra osztjuk, hogy mindegyikbe beleférjen egy sárgabarack. 

A barackokat megmossuk, kimagozzuk, és ha szeretnénk, kicsit megcukrozzuk vagy fahéjjal ízesítjük. 

Minden tésztadarabba befogjuk a barackot, majd gömbölyű gombócot formázunk úgy, hogy sehol ne legyen repedés. 

Forrásban lévő, enyhén sós vízben (tartva a tészta állagát) kis adagokban kifőzzük a gombócokat. Addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére, majd még néhány percig hagyjuk. 

Közben a vajat megolvasztjuk, rászórjuk a zsemlemorzsát és pirítsuk aranybarnára. 

A kész gombócokat leszűrjük, lecsepegtetjük, majd beleforgatjuk a pirított zsemlemorzsába. Ha szeretjük, szórhatunk rá fahéjas porcukrot. 

Melegen kínáljuk – lehet tejföllel, vagy önmagában is nagyon finom. 

 

Tippek

  • A krumplit fontos, hogy jól átfőzzük és teljesen kihűljön, különben a tészta túl nedves lehet.

  • Liszt mennyisége állítható: annyi kell hozzá, hogy egy képlékeny, de nem ragacsos tésztát kapjunk.

  • A sárgabarack lehet friss vagy befőtt, de friss gyümölccsel az autentikusabb élmény.

  • A pirított morzsa adja meg azt a karakteres, házias ízt.

  • Ha nagy adagot készítünk, a gombócokat ki lehet fagyasztani főzés előtt — később csak kifőzni és frissen tálalni.

Töltött káposzta „zempléni módra”

Hozzávalók (kb. 4-6 adag)

  • 1 kg sertéshús (pl. comb vagy dagadó), darálva vagy kisebb darabokra vágva

  • 10 dkg rizs (például rövid szemű)

  • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva 

  • 2-3 gerezd fokhagyma, tört formában 

  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint 

  • 1 -2 evőkanál pirospaprika (édesnemes) 

  • 1 fej savanyú káposzta (vagy megfelelő mennyiségű savanyított káposztalevél) 

  • Füstölt oldalas vagy borda, opcionálisan (hogy autentikusabb legyen vidéki stílusban) 

  • Víz vagy alaplé annyi, hogy ellepje a töltött káposztákat főzés közben 

  • Tálaláshoz tejföl (ízlés szerint) 

Elkészítés

  1. A rizst megmossuk és leszűrjük.

  2. A darált vagy apró húsdarabokat egy tálban összekeverjük a rizssel, az apróra vágott vöröshagymával, tört fokhagymával, sóval, borssal és pirospaprikával. (Bizonyos autentikus verziókban kevesebb fűszerrel készül, inkább a hús és káposzta íz dominál.)A savanyú káposztát leveleire bontjuk, a torzsáját kivágjuk, ha szükséges forró vízben picit megpuhítjuk, hogy könnyebben tölthető legyen.

  3. Minden káposztalevélbe teszünk egy adag tölteléket, és göngyöljük össze úgy, hogy a töltelék ne essen ki.

  4. Egy nagy lábas aljába tegyük a maradék káposztaleveleket, majd helyezzük rá a töltött káposztákat rétegezve (ha használunk füstölt húst, azt is közé/fölé tehetjük). Öntsük fel annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje.

  5. Fedő alatt, közepes lángon főzzük kb. 70-80 percig, vagy amíg a hús és a rizs is teljesen átfő.

  6. Amikor kész, tálaljuk tejföllel – friss kenyérrel vagy mellé kínált savanyúsággal még autentikusabb.

Tippek a Zempléni-stílushoz

  • Használj jó minőségű, enyhén füstölt sertéshúst vagy bordát – a vidéki tájakon gyakori ez az ízvilág.

  • A fűszerezés lehet visszafogottabb – például csak só, bors és kevés pirospaprika, hogy a káposzta és hús ízei jobban érvényesüljenek.

  • Ha szeretnéd, a tetejére egy-két levél friss káposztát tehetsz, hogy a főzés során kissé „összefogja” az egészet és ne főjön szét túl korán.

  • A másnapra hagyott töltött káposzta még ízesebb lehet – vendéglátásnál előre készíthető.

Kovácsvágás Községi Önkormányzat

3992 Kovácsvágás

Fő utca 63.

Tel: 47/370-043

e-mail:kovacsvagaskirendeltseg@gmail.com

Mikóházai Közös Önkormányzati Hivatal Kovácsvágási Kirendeltsége

3992 Kovácsvágás

Fő utca 63.

Tel: 47/370-043

e-mail:kovacsvagaskirendeltseg@gmail.com

Ügyfélfogadás:

Hétfő: 08.00 – 12.00
Szerda: 08.00 – 12.00   13.00-15.00
Péntek: 08.00 – 10.00